REGULAMENT DE TEEBALL

Jocul de tee ball.
1.Cele două echipe, se schimbă pe rând, de la batting (atac) la fielding (apărare) pe durata a 7 inning-uri sau pe timp (max o ora). Schimbul echipelor din atac în apărare se face în momentul în care toţi cei 9 jucători din atac au bătut o dată mingea în teren, sau au acumulat deja 3 out-uri.
Echipa oaspete e cea care începe jocul (din pozitie ofensivă).

2.Echipa care face cele mai multe run-uri, este declarată câştigătoare la sfârşitul celor 7 inning-uri sau la sfârşitul duratei de joc, după decizia arbitrului.

3.Jocul începe atunci când arbitrul strigă: ”Play Ball”.
Mingile fair sau foul se decid exact ca la meciul de baseball.
Regula „Infield Fly” nu se aplică la teeball.
Toţi jucătorii trebuie să bată şi să nu stea pe bancă două inning-uri consecutive.

Scorul şi ţinerea scorului.
1.Se notează câte un punct, ori de câte ori unul din jucători a parcurs distanţa între baze în ordinea legală (baza 1, baza 2, baza 3, HP)şi a ajuns înapoi la Home Plate.
2.Jucătorii de la bătaie (atac) trebuie să bată în ordine. De exemplu, dacă ultimul jucător la bătaie a fost nr 8, inningul umător vor bate pe rând nr 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 1, 2.

Reguli:
1.Poziţiile jucătorilor din teren (defensivă) sunt aceleaşi ca în jocul de baseball.
2.Toţi jucătorii vor avea dreptul la bătaie, în ordinea stabilită.
3.Toţi jucătorii vor juca în defensivă. Nici un jucător nu va sta jos două inning-uri consecutiv.
4.Mingea va fi lovită de pe T (batting tee) şi trebuie lovită în teren.
5.Un meci durează o oră sau 7 inning-uri, depinde de decizia arbitrului.

Jucători:
Numărul de jucători este între 9 si 15 pentru fiecare echipă. Poziţiile: Pitcher, Catcher, Baza 1, Baza 2, Baza3, Shortstop, Left filder, Center filder, Right filder.

Catcher-ul trebuie să stea în colţul cel mai depărtat al celeilalte cutii a batterului până când acesta loveşte.

Batterul
Batterul va lovi mingea doar după ce arbitrul a strigat „Play Ball”. După ce va lovi, el trebuie să fugă la prima bază. După ce a atins-o în siguranţă, poate înainta în continuare la baza 2, dacă antrenorul îl trimite.
Sunt considerate strike-uri orice ratare a mingii sau lovire a T-ului. La trei strike-uri, batterul e out.
Bunt-ul nu este permis. Batterul trebuie să lovească mingea cu putere. El trebuie să fugă ori de câte ori loveşte. Dacă mingea cade în fool teritory, arbitrul îl va chema înapoi. Orice fool ball, este un strike. La trei foul ball, sunt trei strike-uri şi batterul e out. Obictivul batterului este de a aduce „acasă” cât mai mulţi alergători. Inning-ul se încheie când trei batteri sunt out sau toţi cei 9 jucători, au bătut. Jucătorii de la bătaie (atac) trebuie să bată în ordine. De exemplu, dacă ultimul jucător la bătaie a fost nr 8, inning-ul umător vor bate pe rând nr 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 1, 2.
La 3 out-uri sau după ce toţi cei 9 jucatori au bătut, echipa din atac trece în apărare şi cea din apărare în atac.
Baserunner-ii

Baserunner-ii pot părăsi baza numai după lovirea mingii. Dacă această regulă nu se respectă, arbitrul îl avertizează pe base runner şi dacă el/ea, repetă aceeaşi acţiune, va fi pus out.
Batterul/runnerul după ce a atins baza 1, se poate întoarce pe partea dreaptă a ei pentru a fi safe. Dacă el/ea se întoarce pe partea stângă şi primeşte un tag (este atins de mâna sau mănuşa care ţine mingea) de jucătorul de la baza 1 sau alt infilder, sau baza e atinsă de un infilder înainte ca batterul să ajungă acolo, batterul/runnerul va fi out.

Baserunner-ii trebuie să atingă toate bazele până ajung la Home Plate. Un runner poate aluneca spre baze (deşi nu este recomandat la început, pentru că el trebuie să fugă cât mai rapid posibil). Odată ajuns la baza 2 sau 3, runnerul trebuie să rămână în contact cu baza, pentru că dacă i se face un tag în când nu e în contact cu baza, va fi pus out.

Fielderii

Obiectivul fielderilor este – odată ce mingea este lovită în terenul de joc ei trebuie să-i scoată pe batteri sau/şi runneri din joc, înainte ca aceştia să ajungă la Home Base.

Arbitrajul

1. Când o echipă este la batting, arbitrii din boxa bazelor 1 şi 3 au dreptul să indice runnerilor momentul runului sau a menţinerii bazei. Antrenorul poate asista şi instrui un batter, dar trebuie neapărat să se întoarcă la bancă sau în boxa lui înainte de „play ball”.

2. Pe durata jocului echipa de fielding poate avea un antrenor pe teren în spatele outfielderilor. Antrenorii nu au voie să ajute sau să asiste jucătorii cât timp mingea este în joc.

3. Când mingea este lovită, jocul continuă normal până când aceasta este reţinută de un jucător în poziţie de infield şi toţi runnerii sunt aproximativ în contact cu o bază. Arbitrul strigă „Time”.
4. Overthrows: runnerii vor avansa o bază, de la cea la care au fost când oricare minge aruncată a trecut de „dead ball line”.

5. Pitcherul trebuie să rămână în contact cu pitching plate-ul până când mingea este lovită. Toţi jucătorii sunt încurajaţi să arunce mingea către baze decât să fugă cu ea.

6. Spectatorii trebuie să rămână în spatele liniei de „dead ball”.

7. Numai arbitrul şef poate cere detalii despre un „call”, deşi nici un call emis nu va fi schimbat, pentru că arbitrii au ultimul cuvânt.

8. Antrenorii trebuie să aibă lista de ordine la bătaie şi lista cu aliniamentul din teren gata, înainte de începerea meciului şi înainte de fiecare inning, daca survin modificări în line-up. Acest lucru demonstrează că programul jocului a fost respectat.

9. Jucătorii întârziaţi vor fi puşi la sfârşitul listei de ordine la bătaie. Dacă se poziţionează după primul batter, care a lovit deja de 2 ori, nu mai pot participa în joc.

10. Dacă aruncă bâta, batterul primeşte întâi un avertisment, apoi este pus out.

11. După începerea jocului, antrenorii de baze nu pot atinge runnerii cât timp mingea e în joc. Dacă runnerii sunt atinşi, vor fi out. Acest lucru este pentru a-i învăţa pe jucători când să alerge. Se folosesc semnale.

12. Antrenorii sunt responsabili pentru comportamentul lor, a jucătorilor şi a părinţilor. Antrenorii, jucătorii sau părinţii acestora care au un comportament neadecvat, vor fi eliminaţi din joc sau de pe terenul de joc sau de pe stadion de către arbitru.

Arbitrii:

1. Sunt necesari minimum doi arbitri. Unul principal „plate umpire” şi unul pe teren, „field umpire” sau „base umpire”.

2. Plate umpire va sta în spatele batterului cu faţa spre pitcher.

3. Field umpire va sta pe linia de foul dincolo de baza 1, când nu este nici un runner în baze, sau aproape de baza 2 dacă sunt runneri în baze.

4. Plate umpire va supraveghea jocul la baza 3 şi la home plate.

5. Field umpire va supraveghea jocul la baza 1 şi 2.

6. Plate umpire va striga „time” când runnerii s-au oprit din fugă şi mingea s-a întors în diamant la un infielder.

Se aplică regula force-out şi tag out.


Când prima bază este ocupată şi următorul batter loveşte mingea fair, runnerul din baza 1 este forţat să avanseze la baza 2 - el poate fi eliminat prin force out. Acelaşi lucru se întâmplă şi pentru baza 3 şi home plate. Un runner este forţat să avanseze când bazele din spatele lui sunt ocupate. Runnerul care nu este forţat să avanseze, trebuie atins cu mâna cu care se ţine mingea (cu mănuşă sau nu) pentru un tag out.

Fly out-ul este deasemenea o regulă în vigoare. La un fly ball, runnerii nu trebuie să fugă ci să rămână în contact cu baza. Dacă mingea a căzut pe teren, atunci runnerii pot avansa de la o bază la alta. Însă un runner, care nu a plecat spre baza următoare din poziţia „în contact cu baza”, poate fi pus out prin tag.


Un comentariu:

  1. Asta, da, sport. Iti mai pui si capul la contributie.
    Ne-am saturat de sportul-rege al tuturor natarailor.

    RăspundețiȘtergere