Photobucket program sustinatori

Termeni si definitii

Inning: unitate a jocului (repriză) divizată în 2 jumătăţi (top half şi bottom half) de repriză, în fiecare din ele fiind încheiate după 3 out-uri.
Top of the inning se referă la prima jumătate a reprizei, timp în care echipa în vizită este la bâtă.
The bottom of the inning se referă la a doua jumătate a reprizei, în care echipa gazdă este la bâtă. Un joc de ligă este alcătuită de obicei din 6-7 reprize(inning-uri) depinde de regulile CE sau US.

Out: un jucător din echipa în atac (batter-ul sau runnerul) adică din echipa de la bâtă, este eliminat. EXISTA 5 POSIBILITAŢI DE A ELIMINA UN JUCĂTOR DIN ATAC:
1. Strikeout - batterul a acumulat trei greşeli la bâtă. (Ex.ptr teeball: loveşte mingea afară din teren sau loveşte T-ul sau incearcă sa lovească mingea dar nu o atinge sau o loveşte prea încet...etc)
2. Flyout - batterul a lovit o minge înaltă care a fost prinsă de un filder înainte ca mingea să atingă pământul.Batterul este eliminat.
3. Forceout - la o minge lovită fair (adică în teren) un runner care se află în baza1 TREBUIE să părăsească baza 1 pentru a-i da posibilitatea batter-runnerului să ocupe baza 1. Există o singură excepţie, în cazul în care batter-runnerul loveşte un flyball dar chiar şi atunci, runnerul din baza1 TREBUIE să părăsească baza 1 chiar dacă va rămâne în apropiere, fără a încerca să cucerească baza 2. Întotdeauna când un runner este forţat să avanseze pentru că baza pe care o ocupă urmează să fie ocupată de un coechipier care vine din spatele său, de pe o bază anterioară, este caz de joc forţat. De exemplu, batter-runnerul va fi ÎNTOTDEAUNA în situaţie de forceplay ( joc forţat), pentru că, dacă a bătut mingea în teren, el TREBUIE în mod obligatoriu să încerce să atingă baza1.
Pentru a elimina un jucător din atac ce se află în situaţia de joc forţat, (e obligat să avanseze) este suficient ca un jucător din echipa defensivă să atingă baza spre care se indreaptă jucătorul din atac, CU MINGEA IN MÂNĂ (ÎN POSESIE).În situaţie de joc forţat se pot elimina de la 1 pana la 3 jucători numai pe un singur play (o minge jucată.) acestea fiind situaţiile de single play, double play triple play.
4. Tagout - Orice runner care avansează de la o bază la alta în timpul jocului şi nu se află în situaţia de joc forţat, trebuie eliminat prin tag, adică atins cu mâna în care este mingea - fie cu mâna de aruncare în care se află mingea, fie cu mănuşa în care se află mingea. Atunci, runnerul va fi declarat out. Dacă însă, cel ce face eliminarea, tag-ul, adică jucătorul în apărare, scapă mingea, tagout-ul nu e valabil.
5. Groundout - un out făcut pe o minge lovită fair, care a atins terenul.

Run: un punct marcat, atribuit echipei ofensive, când un runner care a făcut un tur complet, deci a trecut mai înainte prin baza 1, baza 2, baza 3, ajunge înapoi la Home Plate şi o atinge în siguranţă, atunci el a marcat un punct pentru echipa sa. Adică, a facut un run. ("score a run")

Fair ball: minge lovită cu bâta, care rămâme în teritoriul fair(între cele două linii de foul ball.)

Foul ball: minge lovită în afara teritoriului de joc, în afara liniilor de foul.

Home Plate: un cauciuc alb de 43,18 cm lăţime, cu cinci margini din dreptul căruia batterul începe jocul şi care trebuie să fie atins de runner în scopul de a marca.

Catcher: poziţia 2, fielderul din spatele Home Plate-ului, responsabil de prinderea mingilor lansate de pitcher şi de apărarea Home Plate-ului.

Batter: jucătorul de la bâtă.

Strike: orice greşeală de batter.

Bunt: o lovitură uşoară, intenţionată a batterului

Foul territory: zona cuprinsă între linia de foul si linia dead ball line.

Baserunner: un jucător de ofensivă care se află la o bază.

Outfielder: jucător de defensivă, poziţionat în terenul exterior, (dincolo de zona de dirt a infieldului). Cele trei poziţii de outfield sunt: outfield stânga, outfield dreapta şi outfield central.

Infielder: jucător de defensivă care joacă în terenul interior (zona de dirt şi diamond-ului.)

Pitcher: poziţia1, fielderul care începe jocul, lansând mingea către catcher şi încercând să pună batterul out.

Filder: orice jucător din teren, din echipa defensivă.

Diamond: pătratul dintre cele 4 baze: baza1, baza2, baza3 şi Home Plate.

Dead ball line: linia care delimitează suprafaţa de joc pornind de la backstop, trecând prin faţa tribunelor de spectatori, şi până la home run fence.

Backstop: o plasă sau un gard de sârmă aflat în spatele catcher-ului, cu dublu scop: primul - protecţia spectatorilor, al doi-lea oprirea mingilor deviate sau greşite de batter, catcher sau pitcher.

Home run fence: limita cea mai departată de batter box a terenului de joc, cu formă neregulată (în general semicirculară) peste care, dacă mingea bătută trece, toţi jucătorii aflaţi pe baze în acel moment marchează.

Batter box: un dreptunghi aflat în stanga sau în dreapta home plate-ului în care trebuie să stea batterul pâna la lovirea mingii.

Dirt area (zona de dirt): reprezintă porţiunea din teren, dintre baza1 şi baza3, cu formă de arc de cerc spre exterior, care delimitează infield-ul de outfield şi în cele mai multe cazuri e acoperită cu zgură sau nisip.

Flyball: orice minge lovită din bâtă care capătă o traiectorie mai mare de 45 grade faţă de orizontala suprafeţei de joc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu